Hoe beïnvloedt de brandpuntsafstand jouw foto?

Gepubliceerd op 20 maart 2024 om 16:54

24mm

70mm

Hiernaast zie je 2 foto's. Ze zijn (grofweg) vanaf hetzelfde punt genomen (bij de 2e foto zijn we iets verder doorgelopen). De afstand tussen mij en de kinderen is niet anders. Toch zijn het twee totaal verschillende foto's. Hoe dit komt? Doordat ik bij de 1e foto uitgezoomd ben (24 mm) en bij de 2e foto ingezoomd ben (70 mm). Wat een verschil he? Als fotograaf is het dus belangrijk na te denken over welk brandpunt je gebruikt om een foto te maken, want je krijgt er een heel ander effect mee. 

De hele technische en natuurkundige uitleg is vast ergens online te vinden en wordt daar vast ook veel beter uitgelegd dan ik ooit zal kunnen. Als fotograaf is dat ook niet het belangrijkste om te weten. Wat wel belangrijk is, is wat het doet met je foto. Hoe verder je uitzoomt, hoe meer je van je omgeving ziet. Letterlijk, want je 'schiet' meer van de omgeving en ook wordt alles op de foto scherper. Hoe meer je gaat inzoomen, hoe minder je ziet van de omgeving en hoe onscherper de omgeving/achtergrond wordt (ook wel bokeh genoemd). En daarnaast heeft het ook invloed op de sfeer van je foto. De tweede foto vind ik persoonlijk veel intiemer en focust meer op de kinderen i.v.m. de eerste foto. 

Er is nog iets wat invloed heeft op je foto; namelijk de afstand tussen jou en je onderwerp. Dit zal ik d.m.v. de volgende twee voorbeelden verder proberen uit te leggen. 

24mm

De eerste foto is met een kleinere brandpuntsafstand genomen (24mm) en op een korte afstand van het onderwerp (mijn allerliefste zoontje :)). Het effect is dat je een vervorming van het beeld krijgt. In dit geval is het een grappig effect, maar in portretfotografie moet je hier wel mee uitkijken. Als het gezicht van mensen teveel vervormd, lijken ze niet meer op zichzelf en dat is uiteraard meestal niet wenselijk. 

De tweede foto is met een grotere brandpuntsafstand genomen (50mm). Ook zit ik een stuk verder van het onderwerp (wederom mijn zoontje) af. 

50mm

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.