Fotograferen met meervoudige belichting

Gepubliceerd op 8 september 2023 om 22:14

Een tijd terug kwam ik in aanraking met de techniek meervoudige belichting. Dit is een mogelijkheid in de meeste spiegelreflex- en systeemcamera's, waarbij je meerdere foto's maakt die door de camera over elkaar gelegd worden. Ik werd gelijk enthousiast over de mogelijkheden die dit biedt. 

Laat ik even het principe uitleggen: je stelt je camera in op meervoudige belichting, waardoor het meerdere foto's over elkaar heen legt. In mijn camera kun je tot wel 10 foto's over elkaar heen leggen. Daarnaast kun je kiezen welke overlay-modus je wilt (hoe de foto's over elkaar gelegd worden). De opties zijn; toevoegen, gemiddeld, donkerder en lichter. Ik heb opgezocht wat het precies zou doen, maar het gewoon doen en bekijken wat het effect is vind ik toch veel leuker én leerzamer. Fotograferen is voor mij ook vooral een leerproces van doen en ervaren, zo ook dus met deze techniek. 

Allerlei ideeën kwamen in mij op, wat ik ermee zou kunnen doen. Het eerste wat ik wilde uitproberen was experimenteren met zelfportretten. Dus ik pakte mijn camera en een statief erbij. Mijn telefoon kan ik via bluetooth verbinden met mijn camera, waardoor ik op afstand foto's kan maken, ideaal voor dit soort situaties. En daarna begon het experimenteren. Het mooie vind ik dat je meerdere emoties over elkaar heen kunt plaatsen. Ook bij mijn dochter pastte ik deze techniek toe tijdens het fotograferen. 

Wil je ook zulke portretten? Neem vooral contact met me op!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Tiny kooijman
een jaar geleden

Prachtig Tirza deze foto's kunnen je wel eens heel veel vraag gaan geven. Ze zijn echt mooi. Een hele rust geven de emoties die je er zelf ook aan geeft. Je ziet jou passie er zeker in terug. Wat wil zeggen liefde en aandacht met respect.
Wil je dit graag vertellen.
Kun je dit ook met twee personen bv man vrouw?

Tirza
een jaar geleden

Dankjewel voor de mooie woorden Tiny! Ja, je kunt dit zeker met 2 verschillende personen doen, dan kunnen ook hele mooie foto's worden.